cetti.webflow.io
Cetti

Budgivningsskola i en uppgående marknad

10.7.24

Vilken strategi är egentligen den vinnande när man budar på en marknad där priserna börjar stiga? Här går vi igenom olika strategier och ger de bästa tipsen för att lyckas i budgivningen och landa drömboendet.

Lägg ett snabbt och starkt första bud

När marknaden är på väg uppåt kan det vara smart att ta initiativet. Många kan dra sig för att lägga första budet, men det kan ge dig ett försprång. Att lägga ett snabbt och starkt första bud kan signalera seriositet och avskräcka andra spekulanter. Ett högre initialbud kan dessutom visa säljaren att du är en seriös köpare, vilket kan minska risken för en utdragen budgivning där priserna drar iväg.

Bud under utgångspris

Att lägga ett inledande bud under utgångspriset, även känt som ett skambud, kan signalera att bostaden inte är värd det begärda priset. Detta kan sänka förväntningarna och skapa osäkerhet hos både säljaren och andra spekulanter. Men denna strategi kan vara riskabel i en uppgående marknad. Istället kan du pröva att lägga bud som är närmare utgångspriset, men fortfarande något lägre.

Förhandla andra villkor än pris

Säljaren har rätt att fritt välja köpare och inte nödvändigtvis det högsta budet. Undersök om det finns andra sätt att möta om säljarens förväntningar. Kan ni exempelvis förhandla om tillträde eller andra villkor? Att erbjuda snabb tillträde eller vara flexibel med överenskommelser som flyttstädning kan göra ditt bud mer attraktivt utan att du nödvändigtvis behöver höja priset.

Lägg ett bud innan visning

Förhandsbud kan vara effektiva i en stigande marknad för att undvika att bostaden går upp i pris under en öppen budgivning. Däremot vill fler säljare gå till budgivning när marknaden stiger. Men det kan finnas säljare som är villiga att acceptera ett snabbt och säkert bud innan visning för att undvika osäkerhet. För att lyckas med denna strategi i en stigande marknad måste budet vara generöst.

Var bestämd och konsekvent i budgivningen

Att kontra direkt och konsekvent kan visa andra spekulanter att du är bestämd och seriös. Snabba och konsekventa höjningar kan avskräcka andra från att fortsätta buda. Visa de andra budgivarna att det är du som kontrollerar tempot i budgivningen med blixtsnabba motbud. Syftet här är att visa styrka och pressa dem som behöver mer tid att fatta beslut.

Använd taktiska budhöjningar

Använd dig av varierade budhöjningar för att hålla de andra spekulanterna osäkra om ditt maxpris. Att blanda udda summor vid olika tillfällen kan göra andra budgivare obekväma och skapa osäkerhet. Var strategisk när du sätter ditt tak på budgivningen. De flesta väljer en jämn summa, till exempel fyra miljoner. Om du istället aktivt väljer en ojämn summa ökar du dina chanser att lägga dig över andra spekulanters maxgräns.

Chockhöjning

En chockhöjning, där du plötsligt och kraftigt höjer ditt bud, kan vara en effektiv strategi i en uppgående marknad. Genom att kraftigt höja ditt bud visar du att du är seriös och har betydande köpkraft, vilket kan få andra spekulanter att tveka och dra sig ur budgivningen. Detta minskar konkurrensen och kan snabba upp budgivningsprocessen.

Sista-minuten-bud

I denna strategi avvaktar du budgivningen och går in först när tempot börjar avta eller när det verkar som om affären är på väg att avslutas. Ett sista-minuten-bud är ett strategiskt drag för att försöka få den nästan vinnande köparen att tappa tålamodet och avstå. Här blir tidpunkten för budet kritisk och kan vara svårt att tajma rätt. En ny budgivare som går in sent kan ha en demoraliserande effekt på motståndet. Men det kan också göra att budgivningen tar fart igen och budgivare som fått tid att känna sig hemma i tanken på den nya bostaden är mindre benägna att dra sig ur.

Genom att använda någon av dessa strategier kan du öka dina chanser att bli en vinnare på en uppgående bostadsmarknad.

Lycka till!

Fler nyheter

Mäklare

Mäklare

Alla

Övrigt

Alla

Vad är skillnaden mellan budgivning med BankID och Verifierad budgivning?

Jul 9, 2024

Bank

Bank

Alla

Cetti

Alla

Cetti växlar upp med nya anslutna banker – signar med ICA Banken.

Jun 3, 2024

Bank

Bank

Alla

Cetti

Alla

Nordea och Cetti leder den digitala utvecklingen på bomarknaden.

May 31, 2024

Cetti

Cetti

Alla

Cetti stoppar bostadsmarknadens kaos: "En ny era"

May 28, 2024

Cetti symbol in the middle of glass and gradient ellipses
Nyhetsbrev

Vill du ha full koll på bostadsmarknaden – missa inte Cettis spaningar

Tack! Du är uppskriven på vårt nyhetsbrev.
Något gick gel när formuläret skulle skickas.

Boka ett samtal

Skriv in dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig för att berätta mer om våra mäklartjänster.

Anton och Amela på Cetti
Tack! Vi har tagit emot din kontaktförfrågan.
Något gick gel när formuläret skulle skickas.