Här är de bästa budstrategierna enligt experterna
_11zon.webp)
Att vinna en budgivning handlar inte bara om att buda – det handlar om strategi, timing och psykologi. Med rätt taktik kan du både säkerställa att du inte betalar mer än marknadsvärdet och samtidigt öka dina chanser att vinna budgivningen. Här går vi igenom den mest effektiva budstrategin, enligt experterna.
Fundera över marknadsvärdet och gör din research.
Innan du går in i budgivningen, fundera över bostadens marknadsvärde och vad du själv värdesätter. Vad har bostäder i närområdet sålts för och hur ser bostadens skick ut? Det är alltid bra att göra en bostadskalkyl innan du går med i budgivningen så du kan navigera den med trygghet.
Använd ett ojämnt maxbud – med extra marginal
Många lånelöften är idag satta på jämna belopp, till exempel 3 000 000 eller 4 500 000 kronor. Genom att redan från början ha ett lånelöfte som överstiger dessa nivåer med 50 000 kronor får du ett osynligt försprång när andra når sin maxgräns. Vår budgivnings expert Amela förklarar:
Om du i stället lägger ditt sista bud på en ojämn summa, som 3 050 000 kronor, kan det vara just dessa extra 50 000 som gör att du överträffar andra spekulanters maxbud och gör att du vinner budgivningen.
Håll tempot uppe i budgivningen
Sätt takten i budgivningen genom att konsekvent höja direkt efter ett motbud. Om budgivningen står stilla för länge får andra tid att mentalt flytta in i bostaden. Ju mer tid de får att föreställa sig sitt liv där, desto mer villiga blir de att tänja på sin budget. Genom att hålla tempot uppe och snabbt lägga bud visar du att du är en stark och seriös spekulant, vilket kan få mindre motiverade budgivare att kliva av.
Hur mycket ska man höja sitt bud med?
Den vanligaste höjningen i budgivningar som hanteras av Cetti är 10 000 kr. Men det är inte en garanti för att det är den bästa strategin i just den budgivninggen som du deltar i. Känn av dina motbudare och anpassa ditt bud efter hur de agerar i budgivningen. Amela förklarar vidare:
Det finns tyvärr inte en given strategi som fungerar bäst vid alla budgivningar. Det handlar snarare om vem eller vilka du har på andra sidan som du budar mot. Varje budgivning är unik därför är det bra att testa sig fram i budgivningen.
Känn av konkurrenternas maxgräns för att undvika att betala överpris.
När budgivningen närmar sig jämna belopp, exempelvis 4 000 000 kronor, kan det vara klokt att justera din strategi. Genom att lägga bud strax över heltalet kan du testa om det är dina konkurrenters smärtgräns.
Ett smart drag är att närma sig heltalen med att justera till mindre höjningar för att sedan återgå till din vanliga taktik om budgivningen fortsätter. På så sätt kan du identifiera dina motståndares maxbud och undvika att betala mer än nödvändigt. Tipsar Amela.
Det högsta budet i en budgivning speglar inte alltid bostadens faktiska marknadsvärde, det är oftast budet precis innan som gör det. Att höja aggressivt kan avskräcka andra spekulanter, men det ökar också risken att du betalar mer än vad bostaden egentligen är värd.
Undvik att avslöja ditt högsta bud
Att hålla din budstrategi konsekvent är avgörande för att inte avslöja din maxgräns. Om du inleder budgivningen med stora höjningar, exempelvis 100 000 kronor per bud, men senare tvingas sänka dina höjningar till 50 000 och sedan 10 000, kan det signalera för dina motståndare att du börjar närma dig din övre gräns.
Denna insikt kan ge övriga budgivare ny energi och självförtroende att pressa upp priset ytterligare, i hopp om att du snart ska ge upp. Genom att i stället hålla en jämn takt i budgivningen och anpassa dina höjningar strategiskt utan tydliga förändringar i mönstret, minskar du risken att avslöja hur långt du faktiskt är villig att gå.
Se till att ta reda på säljarens situation
Många underskattar värdet av en bra dialog med mäklaren, men den kan ge dig ovärderlig information om vad som är viktigast för säljaren. Eftersom det i slutändan är säljaren som avgör vem som får köpa bostaden. Insikt i deras situation ger dig en konkurrensfördel andra budgivare inte utforskar.
Ta reda på om säljaren prioriterar ett snabbt tillträde, en smidig process eller andra faktorer som kan påverka beslutet. Kanske är de i behov av en längre tid för flytt eller värdesätter en köpare med stabil finansiering. Genom att anpassa ditt erbjudande efter deras behov kan du framstå som en mer attraktiv köpare än dina konkurrenter och i vissa fall till och med vinna budgivningen utan att ha det högsta budet.
Var alltid redo att skriva kontrakt
När budgivningen hanteras av Cetti kan du smidigt verifiera din finansiering genom att bekräfta ditt lånelöfte hos din bank direkt i vår tjänst. Detta säkerställer att mäklaren snabbt får bekräftelse på att din finansiering är i ordning och att du är en seriös spekulant.
Även om du vinner budgivningen är inget klart förrän du och säljaren skrivit sin signatur på kontraktet, därför är det i ditt och säljarens intresse att se till att ni bokar en tid för kontraktsskrivning så snart som möjligt efter avslutad budgivning. Se därför till att ha din finansiering redo och ett objektsgodkännnade från banken så du kan skriva på kontraktet.
Sammanfattning av de mest effektiva strategierna
Att vinna en budgivning handlar inte bara om att lägga högsta budet – det handlar om strategi, timing och psykologi. Genom att planera din budgivning på rätt sätt kan du både öka dina chanser att vinna och undvika att betala mer än nödvändigt.
Några av de mest effektiva strategierna inkluderar att:
- Gör research – Förstå bostadens marknadsvärde innan du börjar buda.
- Använd ett ojämnt maxbud – Genom att ha ett lånelöfte som överstiger jämna belopp med en liten marginal får du ett försprång.
- Håll tempot uppe – Snabba bud kan minska risken att konkurrenter höjer sin gräns.
- Känn av motståndarnas maxbud – Justera dina bud kring jämna belopp för att testa var konkurrenterna slår i taket.
- Avslöja inte din maxgräns – Undvik att minska budstorleken drastiskt, eftersom det kan signalera att du närmar dig din övre gräns.
- Förstå säljarens situation – Anpassa ditt erbjudande efter säljarens behov för att bli en mer attraktiv köpare.
- Var redo att skriva kontrakt – Genom att ha finansieringen verifierad kan du snabbt säkra affären.
Med en smart och genomtänkt budstrategi kan du ta kontroll över processen och öka dina chanser att stå som vinnare – utan att betala mer än nödvändigt.
Få marknadsfärsk data som hjälper dig navigera budgivningen med trygghet!
Med Budgivningscoachen får du tillgång till aktuell marknadsdata som hjälper dig att navigera budgivningen och planera ditt nästa bud. Se statistik som antal dagar från första bud till avslutad budgivning, genomsnittlig storlek på det sista budet och den vanligaste budhöjningen – allt för att du ska kunna fatta mer informerade beslut.

Vill du ha full koll på bostadsmarknaden – missa inte Cettis spaningar
Boka ett samtal
Skriv in dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig för att berätta mer om våra mäklartjänster.

Anton Winqvist
Amela Hadziosmanovic